Nová lanovka nese jméno Zbojník

Pouze na jeden den se včera rozjela první čtyřsedačková lanovka v Beskydech v lyžařském areálu Ski Vítkovice Bílá. Zcela novou lanovku vybudovali během letošního roku stavbaři za tři měsíce. Lanovka firmy Doppelmayr vyveze na horní stanici a vrchní partie sjezdovek za hodinu dva tisíce čtyři sta lidí. Lanovka si však odbyla pouze zkušební jízdy a včerejší slavnostní zahájení. Kvůli počasí totiž musí zahálet a čekat, až napadne sníh nebo začne mrznout, aby vlekaři na Bílé mohli spustit děla na výrobu technického sněhu. „Původně měla lanovka začít právě dneškem jezdit,“ řekl hlavní vlekař střediska Ski Vítkovice Bílá Jaroslav Vrzgula. „Měli jsme naplánováno, že lanovku otevřeme ráno s hejtmanem a celý den bude vozit zadarmo lyžaře,“ říká Vrzgula s tím, že kvůli naději na lepší počasí pro lyžaře sleduje dokonce rakouskou předpověď počasí. „Tam mají o dva dny delší předpověď než my. Ale ani rakouská předpověď nám zatím moc optimismu pro příští dny nepřidává,“ řekl Jaromír Vrzgula.
Vlekaři na Bílé by potřebovali, aby zhruba na čtyři až pět dnů uhodil mráz, který by měl deset až patnáct stupňů pod nulou. „Spustili bychom děla a do čtyř, pěti dnů bychom mohli severní sjezdovku otevřít,“ míní Jaroslav Vrzgula. Lanovku otevřel hejtman kraje Evžen Tošenovský. Ten řekl, že pokládá za hloupost vytlačovat lanovky z Beskyd nebo proti nim bojovat. „Otevření lanovky v Bílé je dalším krokem k otevření Beskyd pro turisty nejen ze zdejšího kraje,“ míní hejtman.
Předseda svazu provozovatelů lanovek a vleků Jiří Bělunek řekl, že čtyřsedačková lanovka v Bílé patří mezi nejmodernější v zemi. „Doufám, že právě Bílá odstartovala v Beskydech období, kdy alespoň jednou ročně budeme otevírat podobnou lanovku,“ míní Bělunek. Lanovka Zbojník bude dražší než původní vlek. „Myslím ale, že zvýšení ceny je přiměřené. Oproti původní ceně za jeden výjezd na vleku se zvýšila její platba na čipové kartě o bod, tedy asi o pět korun,“ říká vlekař Jaroslav Vrzgula. Na druhé straně lyžaři budou moci využívat novou, kilometrovou a osvětlenou sjezdovku, nejdelší svého druhu v Beskydech. Až ale bude sníh.

(MF Dnes - Petr Broulík)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku