Na Bleiberg povede lanovka

Lyžaři budou mít v Krušných horách na vybranou, kam pojedou z kopce Bleiberg. Zatím odtud vedou sjezdovky jen na Bublavu. V plánu je nový areál za 120 milionů korun. Téměř kilometr dlouhá čtyřsedačková lanovka a dva vleky vyvezou až 3800 lyžařů za hodinu na Bleiberg ze Stříbrné. Těmto největším plánům v Krušných horách minulý pátek požehnal stavební úřad v Kraslicích, lesníci a další účastníci místního šetření.
„Rozšíření areálů připravuje i Boží Dar, Neklid a Hamry. Pokud vím, náš nový lyžařský a sportovně rekreační areál Stříbrná - Bleiberg je největším aktuálním projektem v celých Krušných horách a jsme s ním nejdál,“ uvedl za investora spolumajitel skiareálu Bublava Jiří Lhota. Jak říká, při důležitém místním šetření šlo o hodně. V závěrečné fázi územního řízení ale neměli připomínky ochranáři přírody, pracovníci Povodí Ohře a další lidé. Ještě v pátek mohli v závěrečném kole příprav přijít s námitkami například soukromí majitelé pozemků. „Nestalo se,“ sdělil spokojeně Lhota.
Se zahájením prací počítá investor příští rok. Už v zimní sezoně 2008 -2009 by mohla jezdit čtyřsedačková lanovka. Stavbu chce investor, plzeňská firma ARC leasing, ukončit v roce 2009. Pokud se nepodaří získat dotace z Evropské unie, může to být i o čtyři roky později. Němci dostali v Klingentahlu a okolí peníze na skokanský můstek, sedačkové lanovky a zasněžování přes půl miliardy korun. A Češi téměř nic. Proto majitelé skiareálu Bublava doufají, že se síly recipročně vyrovnají. A peněz bude zapotřebí. Kvůli teplé zimě totiž mají provozovatelé areálu ztrátu několik milionů korun.
Pokud vše vyjde podle plánu, tak investor slibuje, že se lyžaři mají na co těšit. „Červená sjezdovka ve tvaru esíčka má střední obtížnost. Profilově ale bude nádherná, protože lyžaři budou jezdit střídavě na loukách a v lese,“ řekl Lhota. Skiareál počítá i s malou, 340 metrů dlouhou sjezdovkou a dvěma vleky. Umělý sníh bude chrlit sedm děl. Řidičům má sloužit 207 míst na sezonních parkovištích. Na dva vleky zatím není vydáno územní povolení. Podle Lhoty je ale nejdůležitější, že lanovka, sjezdovky, bufet a WC jsou po pátku schválené.

(MF Dnes - Vladimír Zedník)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku