Bublava - nová lanovka je v ohrožení

Přípravy na stavbu nového lyžařského areálu a čtyřsedačkové lanovky Stříbrná - Bleiberg se zadrhly v tom nejméně očekávaném místě. Obec Bublava odmítá pronajmout investorským firmám ARC leasing a Mountain Service pozemky pod budoucí lanovkou za 2 koruny za metr čtvereční. Cenu 10 korun za metr, o kterou si obec řekla, považují podnikatelé za likvidační a chtějí svůj plán vzdát. A to přesto, že přes dva miliony korun už zaplatili za projekt nového areálu, jeden a půl milionu za jiné pozemky a že už si vyřídili téměř všechna povolení. „O pronájem pozemků jsme obec požádali už 27. listopadu 2006. Po roce a půl je situace taková, že za týden bychom měli mít stavební povolení pro lanovku a objekty. Neočekávali jsme žádné problémy. Je smutné, že smlouvu nemáme už jen s obcí Bublava. Nerozumím tomu, co je tohle za hru,“ divil se Jiří Lhota z firmy Mountain Service.
Obě firmy už léta provozují „staré“ bublavské sjezdovky. Investovaly mnoho milionů korun do umělého zasněžování, nakoupily modernější vleky, postavily zázemí pro lyžaře. „Obec je jediná, která nás blokuje. Chce čtyřikrát vyšší cenu za pozemky, než je v republice obvyklé. V Krkonoších se vlekařům pronajímají za sedm korun, v Železné Rudě kolem dvou korun,“ postěžoval si Jiří Lhota. Novou lanovku chtěl spustit už v příští zimní sezoně. Do nového areálu chtějí podnikatelé investovat sto dvacet milionů korun.
Starosta Bublavy Igor Jirsík namítá, že obec už v předstihu dala souhlas s vykácením lesa pro novou, téměř kilometr dlouhou sjezdovku se stavbou čtyřsedačkové lanovky. „Dávali jsme kladné vyjádření, aby vlekaři mohli na tom pracovat. Od té doby se o pronájem pozemků nikdo nezajímal. Uděláme další jednání o ceně pozemků,“ uzavřel Jirsík. Návrh vlekařů 2 koruny za metr čtvereční zastupitelé v pátek večer zamítli. „Kdybychom věděli, že budete chtít deset korun, tak bychom se ani do ničeho nepouštěli. Teď nás máte v kleštích,“ vyčetl bublavským poslancům Lubomír Vacovský z firmy ARC leasing. Provozovatelé vleků argumentují i tím, že léta dělají pro obec zdarma zimní údržbu cest a že celkové náklady za tuto pomoc už překročily osmikorunový rozdíl v ceně pozemků.

(MF Dnes)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku