Na Svatý Hostýn možná bude vozit lanovka

Na poutní místo Svatý Hostýn by v budoucnu mohla vést lanovka. Záměr bývalých zastupitelů obce Chvalčov na Kroměřížsku podporuje také současné vedení vesnice, která leží na úpatí kopce. Více než stomilionová investice je nyní tématem velké debaty nejen v samotné obci, ale například i v sousedním městě Bystřice pod Hostýnem. „Rozsáhlý projekt má totiž velké množství odpůrců,“ řekl starosta Chvalčova Antonín Stodůlka. Podle starosty je vybudování lanovky k Hostýnu jednou z možností, jak zabránit postupnému vylidňování bystřického regionu. Nabídka dopravy k poutnímu místu podle něj zvýší atraktivitu celého území a podnítí další rozvoj infrastruktury. „Na lanovku naváže například vybudování ubytovacích a stravovacích kapacit, obchody, půjčovny lyžařského vybavení. Zvýší se tím turistický ruch regionu,“ řekl Stodůlka.
Na projekt je již zpracovaná studie, která počítá hned s několika variantami výstavby. Nejdražší je záměr vybudování sjezdovky s lanovkou s celoročním provozem. Dole by vzniklo celé zázemí pro areál, na samotném Hostýně by byla jen točna. Tato investice by si ale vyžádala zhruba 130 milionů korun. „Pro tak malou oblast je to ale moc,“ řekl starosta Stodůlka.
Chvalčov nyní vede jednání se všemi dotčenými stranami. K projektu se totiž musí vyjádřit například olomoucká arcidiecéze či ochránci přírody. Na Hostýnském vrchu totiž není jen poutní chrám, ale v okolních lesích je například i ptačí rezervace či genová základna bukových porostů. Posvátná hora Svatý Hostýn je vedle Velehradu na Uherskohradišťsku nejnavštěvovanějším poutním místem na Moravě.

(MF Dnes)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku