Ještědu roste lyžařská konkurence

Nový lyžařský areál s lanovkou, vlekem a bobovou dráhou má do roku 2009 vyrůst v Jeřmanicích na Liberecku nedaleko svahů Ještědu. Na osmisetmetrovém vrchu Javorník tak budou mít rekreační lyžaři další alternativu k prudším sjezdovkám Ještědu. Obec Jeřmanice počítá také s obnovou Obřího sudu s restaurací, který tu kdysi stával, než jej zničil požár. Výstavba má začít v roce 2008, investoři původně chtěli areál dobudovat do začátku mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. „Není jisté, že se to stihne, to ale není důležité. Cestu do areálu určitě najdou rodiny s dětmi, na které se chceme zaměřit, i později,“ uvedl starosta Jeřmanic Karel Černý.
Výstavba areálu bude stát stovky milionů korun, obec počítá, že se jí podaří sehnat peníze z evropských fondů. Hledá také strategické partnery. Areál se bude rozkládat přibližně devět kilometrů od Liberce hned u silnice z Liberce na Dlouhý Most a Záskalí. Má sloužit pro sjezdové lyžaře, snowboardisty, celý rok tu má navíc fungovat bobová dráha. Samozřejmostí bude umělé zasněžování, v létě se tu počítá s travním lyžováním. Součástí záměru je vybudování 800 metrů dlouhé čtyřsedačkové lanovky a 70 metrového dětského vleku. Kvůli technickému a sociálnímu zázemí areálu tu vyroste provozní budova s půjčovnou sportovního vybavení a infocentrem. Ve spodní části se počítá s parkovištěm pro 180 automobilů a 2 autobusy.
Obec ještě nemá investora, jedním z oslovených byla i společnost Snowhill, která provozuje lyžařský areál Ještěd. „Zatím to není součást našich investičních plánů,“ komentoval možnou účast v projektu ředitel Snowhillu Daniel Svrček. Za konkurenci by však nový areál s jiným investorem nepovažoval. „Pro nás je to pouze subjekt, který nabízí stejné služby jako my,“ doplnil Svrček. Výstavbu Rekreačního a sportovního areálu Obří sud Javorník a jeho dopad na životní prostředí nyní posuzuje Krajský úřad Libereckého kraje. Plochy už kraj posuzoval loni v lednu, když Jeřmanice a Dlouhý Most měnily územní plány. Tehdy se záměrem s upřesňujícími podmínkami souhlasil. „Liberecký kraj vítá všechny projekty, které jsou v souladu se životním prostředím a podporují rozvoj cestovního ruchu. Nový sportovní areál by navíc rozšířil nabídku pro milovníky zimních sportů. Tyto aktivity kraj považuje za podporu cestovního ruchu,“ uvedla Eva Markgrafová z tiskového odboru Krajského úřadu Libereckého kraje. Spolu s výstavbou areálu chce obec obnovit na vrchu Javorník Obří sud, který tu kdysi stával. „Vyroste tak další významná atrakce, bude hned vedle chystané rozhledny,“ doplnil jeřmanický starosta Černý.

(MF Dnes - Adam Pluhař)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku