Na Javorníku vyroste lanovka

Centrem zájmu turistů se do tří až pěti let mají stát Jeřmanice a Dlouhý Most na Liberecku. Podle plánu vybudují lyžařský areál pro rodiny s dětmi a obnoví obří sud s restaurací, kdysi vyhlášenou atrakci. Vyroste tu také rozhledna. V kraji ojedinělou možnost dostanou také handicapovaní lidé - do nové lanovky na vrch Javorník bez problémů nasednou i s vozíkem. Právě nová čtyřsedačková lanovka, která myslí na vozíčkáře, bude jednou z novinek, které zatím v republice chybí. Invalida při jízdě na vrch Javorník nebude odkázán jen na cizí pomoc, odpadne složitá manipulace s vozíkem. Na kopci bude moci absolvovat výlet nebo si zajde do restaurace v Obřím sudu.
„O sedačkové lanovce, do které by se dalo nastoupit i s vozíkem, v kraji nevím, neviděl jsem ji ani nikde jinde u nás. Naposledy jsem podobný problém řešil během jízdy ze Sněžky - vozík jsem si musel držet, na Růžové hoře mi pomohli s vysednutím, je to ale komplikované,“ přiblížil liberecký vozíčkář a vášnivý horal Jiří Jiroudek. Podle něj budou mít lidé na vozíku větší šance podnikat túry, od kterých nyní raději upustí, protože je odrazuje složitá cesta na vrchol. Podobná lanovka vozí handicapované na vrcholy Alp například ve švýcarském horském středisku Hoch-Ybrig. V republice nastoupí i s vozíkem bez problémů do lanovky v Moravském krasu, která vozí turisty od Punkevních jeskyní až na Macochu nebo lanovky z Janských Lázní na Černou horu. Ty jsou ale kabinkové. „Sedačková lanovka, na kterou by se dostal člověk i s vozíkem, v republice ještě nefunguje. Je ale pravda, že se na ni začínají areály ptát,“ uvedla Lea Klimešová, jednatelka českého zastoupení firmy Doppelmayr. Obec Jeřmanice zatím počítá se dvěma sedačkami uzpůsobenými pro přepravu lidí s vozíkem. „Chceme být otevřené středisko, které bude speciálně uzpůsobené pro děti a které bude bez problémů přístupné i vozíčkářům. Budeme přístupní i díky blízké silnici z Prahy do Liberce,“ zmínil jeřmanický starosta Karel Černý. Osm set metrů dlouhá lanovka na 683 metrů vysoký vrch Javorník má za hodinu přepravit dva tisíce osob. Obec počítá s letním provozem, snáz se tak návštěvníci dostanou k restauraci Obří sud. Ten bude další významnou atrakcí celého regionu. Stával tu totiž od konce 19. století, než v roce 1974 vyhořel. Vizí obce je postavit jej na stejném místě, zachovat podobu sudu, přitom jej ale vystavět v moderním stylu. Oproti tomu původnímu má fungovat během celého roku. Bezbariérová restaurace pojme 60 hostů, na venkovní terase má najít místo 50 lidí. Zájemci budou moci i přespat, uvnitř se počítá se 28 lůžky. Sud bude poměrně rozlehlý, má zabrat plochu 350 metrů čtverečních. „Sud určitě přitáhne návštěvníky. Podobná restaurace stojí jen v Lázních Libverda, jedná se o okopírovaný původní sud na Javorníku,“ nastínil Milan Saibert, který obci pomáhá s výběrem investora.
Tuto fázi totiž nechtějí Jeřmanice uspěchat. Hledají partnera, který celý lyžařský areál vybuduje, obci přitom zůstane významný podíl a poplynou tak peníze do obecní kasy. Náklady se mají pohybovat mezi 150 až 200 miliony. „Budeme žádat i o peníze z evropských fondů, zájem investorů je značný, pro nás je ale výběr důležitý. Peníze by se měly obci vrátit,“ doplnil Milan Saibert. Obec chce, aby se lyžařský areál odlišoval od ostatních, zaměří se proto na rodiny s dětmi. Kromě lanovky tu bude malý provazový vlek, bobová dráha, lyžaři i snowboardisté tu budou mít oddělené sjezdovky. „To bude velká výhoda, svahy nebudou nebezpečné. Chceme navíc, aby k nám jezdili lyžaři, kteří se třeba na Ještědu bojí prudkých svahů a plných sjezdovek,“ doplnil Ivo Greger, otec myšlenky vybudování lyžařského areálu. Z nedostatku sněhu podle svých slov strach nemá. Svah leží na severní straně pod inverzní vrstvou, bývá tu často chladněji než na vrcholu Ještědu. „Trvalo dva roky, než jsme projekt rozjeli, mimo jiné jsme bedlivě měřili teplotu a sledovali sněhové podmínky. Javorník opravdu vychází nejlíp,“ řekl Ivo Greger. Přírodě bude pomáhat také umělé zasněžování. V létě se počítá s využitím svahu bikrosaři nebo travními lyžaři.

(MF Dnes - Adam Pluhař)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku