Jeseníky se chystají na lyžařskou sezonu

I když léto právě vrcholí, v lyžařských centrech v Jeseníkách už se začínají chystat na zimu. Před nadcházející sezonou připravují majitelé areálů pro návštěvníky i některé novinky – asi největší z nich bude otevření nového lyžařského střediska na Přemyslově v Jeseníkách. Sportovní areály v Jeseníkách nyní najely na letní provoz – v Petříkově mají bobovou dráhu, jinde zase sjezdovky využívají návštěvníci pro lyžování na trávě, horské koloběžky nebo minikáry. Letní aktivity pomáhají smazat ztráty po loňské špatné zimě. Přestože zimní sezona začne až za několik měsíců, majitelé jesenických středisek už se na ni připravují.
Do začátku zimy má být v provozu nový lyžařský areál v osadě Přemyslov na Šumpersku. Technici nyní dokončují stavbu lanové dráhy, umělé zasněžování a potom přijdou na řadu terénní úpravy. „Do konce října chceme mít všechno hotové a areál otevřít,“ řekl ředitel investorské firmy Desná Jaroslav Podzimek. Lyžaři se mohou těšit na kvalitní terény a dobré klimatické podmínky. Na svazích budou čtyři sjezdovky – osmisetmetrová, dvanáctisetmetrová a dvě tratě dlouhé 300 a 100 metrů. „Čtyřsedačková lanovka vyveze nahoru 2400 lidí za hodinu a další vlek zvládne 900 osob za hodinu,“ doplnil Podzimek. V další etapě chce Desná postavit nedaleko dva penziony s padesáti lůžky.
Vylepšení pro lyžaře chystají před novou sezonou i v Petříkově. „Rozšiřujeme sjezdovku, která v nejužším místě bude mít pětadvacet metrů. Nakoupili jsme také další dělo a čerpadla, protože chceme být schopni za jeden týden zasněžit sjezdovku do výšky půl metru,“ poznamenal majitel lyžařského areálu Kaste František Kaštyl.
Rozšířit zasněžování chtějí také v areálu Proskil v Branné, který zahajoval uplynulou zimní sezonu jako druhý v republice. Před lety patřilo středisko k prvním lyžařským centrům v Jeseníkách vůbec, které se mohlo pochlubit umělým zasněžováním. „Zatím máme pět sněžných děl a chceme pořídit další dvě, aby nás nepřekvapila špatná zima, jako byla ta loňská,“ vysvětluje majitel areálu Rostislav Procházka. Zaměřit se chce především na 560 metrů dlouhou sjezdovku, kterou využívá drtivá většina návštěvníků. „Musíme být schopni ji zasněžit za poloviční dobu než dosud,“ dodal Procházka. Plány, jak vylepšit a rozšířit nabídku služeb pro návštěvníky hor, mají i v dalších jesenických centrech, žádné velké novinky zde ale na letošní zimu nepřipravují. Zatím „na papíře“ zůstává výstavba čtyřsedačkové lanovky na Ramzové, která by měla nahradit stávající lanovku na Čerňavu. Vše ale vázne na souhlasu obce Ostružná, která musí kvůli tomuto záměru změnit územní plán.
Se čtyřsedačkovou lanovkou počítá i majitel Ski areálu Ostružná Petr Jonáš. „Čekáme na vyřízení stavebního povolení. Nejpozději příští rok ale musíme lanovku mít, protože některé vleky už jsou staré a jejich provoz končí,“ říká Jonáš. Žádné větší novinky pro lyžaře letos nechystají ani ve střediscích na Pradědu nebo Červenohorském sedle. „Máme zpracované projekty na novou sjezdovku a lanovku, ale v letošní zimní sezoně to ještě hotové nebude,“ uvedla pracovnice Ski klubu Šumperk, který provozuje středisko na Červenohorském sedle. Také v nově otevřeném areálu ve Zlatých Horách vybudují další lanovku a sjezdovky nejdříve v příštím roce.

(MF Dnes - Jana Burešová)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku