Vleky? Lyžaři si chtějí posedět

V celkem pěti střediscích v Jeseníkách si už tuto zimu budou moci při cestě nahoru na svah lyžaři užívat odpočinku na lanovkách. Ta nejnovější právě vzniká výměnou za vlek v areálu Miroslav v Lipové-lázních. Lyžovat by lidé za pár let mohli jezdit i do Šternberka. Dávat peníze do modernizace lyžařského střediska, to je po špatné zimě, kterou letos na horách zažili, skoro odvaha. Přesto se lyžaři, kteří zamíří do střediska Miroslav v Lipové-lázních dočkají velké změny k lepšímu. Tamní hlavní vlek vystřídá dvousedačková lanovka. Miroslav je tak po Branné teprve druhým místem v Jeseníkách, kde se do podobné modernizace pustili. Místo únavné kilometrové jízdy na vleku se mohou nyní lyžaři vMiroslavi těšit na odpočinkovou cestu dvousedačkovou lanovkou, která za hodinu vyveze tisíc lidí. „Větší kapacita tady nemá smysl, víc lyžařů by si už na svahu překáželo,“ vysvětluje majitel areálu Miloš Hladký. V provozu podle něj zůstane i vlek na sousedním svahu. „Permanentky budou platit na lanovku i na vlek. Ceny budou stejné jako minulé sezony,“ prozradil.
Na Miroslavi jsou už zabudované horní i dolní stanice lanovky. Nyní tu kácejí stromy a připravují montáž sloupů. „Děláme všechno pro to, abychom zahájili prvního prosince,“ tvrdí Hladký. Starosti mu dělala jen minulá nevydařená zima, která byla ztrátová. „Říkám si ale, že se to už nemůže opakovat,“ usmívá se Hladký.
Starosta Lipové-lázní Lubomír Žmolík změnu v areálu vítá. „Středisko Miroslav vedle lázní velmi zásadně ovlivňuje cestovní ruch v obci. Zase je to krok směrem nahoru,“ pochvaluje si. Podle Zdeňka Zerzáně, šéfa Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, by lanovky ve větších střediscích už měly být samozřejmostí. „Bohužel, výměna vleků za lanovky postupuje velmi pomalu,“ konstatuje Zerzáň. Další lanovky jsou přitom už jen na Ramzové, ve Zlatých Horách a na Přemyslově. Žádná však nevznikla výměnou za vlek. Na Ramzové jezdí už desítky let stará lanovka, ve Zlatých Horách a v Přemyslově zase vznikla úplně nová střediska. Příští rok zřejmě přibude lanovka i v Ostružné. „Čekáme už jen na vyřízení stavebního povolení,“ říká majitel Ski areálu Ostružná Petr Jonáš. Výměnu zastaralé dvousedačkové lanovky za čtyřsedačkovou chystá také firma Bonera vlastnící areál na Ramzové. „Věřím, že už příští rok lanovku vyměníme. Areál jako Ramzová si to zaslouží,“ říká majitel Adolf Bořuta. Další střediska, například Červenohorské sedlo nebo Petříkov, zatím s výměnou vleků za lanovky vyčkávají. „Přemýšlíme o tom, protože větší středisko nemůže v budoucnu bez lanovky existovat. Jenže se chceme pořádně připravit. Nechceme třeba zvýšit přepravní kapacitu, aniž bychom nerozšířili sjezdovku,“ vysvětluje majitel střediska Kaste v Petříkově František Kaštyl.
A co majitele lyžařských areálů při výměně vleků za lanovky trápí nejvíc? Miroslavský Miloš Hladký stejně jako majitel střediska Proskil v Branné Rostislav Procházka si postěžovali, že i při tak velkých investicích nemají nárok na dotace. „Mám-li vlek a místo něj chci postavit lanovku, musím se zadlužit. Nedostanu ani korunu. Když vidím, že se na nové areály například v Přemyslově nebo Zlatých Horách rozdávají desítky i stovky milionů, dostmě to štve,“ svěřuje se Procházka. „Šance na dotace by měly být minimálně stejné, ať už někdo staví nové středisko nebo modernizuje. Tak to ale není ani náhodou,“ dodává i Hladký.

(MF Dnes - Rostislav Hányš)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku