Na Ještědu testovali novou lanovku

Přes tři sta sudů s pivem patřilo mezi první pasažéry na nové čtyřsedačkové lanovce na Skalku. Ve Ski areálu Ještěd díky nim včera provedli jeden z nezbytných zátěžových testů. „Lanovku prověřilo celkem tři sta třicet sudů o váze dohromady téměř dvaceti tun,“ informovala Radka Záhořová, mluvčí společnosti Snowhill. Lanovka si tak může připsat i jeden rekord. Vznikla totiž rychle. „Montáž technologie trvala jen jeden a půl měsíce,“ upozornil Filip Svrček, projektový manažer firmy. Lanovku najdou lyžaři v blízkosti parkoviště i konečné stanice tramvaje. Podle mluvčí je tak symbolickým hlavním vstupem do celého areálu. Měří 1430 metrů a převýšení přes tři sta padesát metrů zdolá za pět a půl minuty. Za hodinu přepraví na kopec 2400 lyžařů, zatímco původní kotvový vlek jich převezl nejvýše tři sta. „I když budeme jezdit spíše nižší rychlostí, předpokládáme, že fronty nebudou delší než pět metrů,“ poznamenal Karel Vacek, jednatel Snowhillu.
Skalka je podle provozovatelů nejdůležitější lanovkou v areálu. „I kdyby ve spodní části Ještědu ještě nebyl sníh, čtyřsedačka přepraví lyžaře k vlekům a lanovkám ve vyšší nadmořské výšce, které budou zasněženy. Budou tak moci lyžovat například na Pláních nebo na Černém vrchu,“ upozornil projektový manažer. Lanovka patří k nejmodernějším zemi, její předností je vyšší pohodlí a bezpečnost. V okamžiku nástupu se na moment zastaví.
Skalka byla poslední prověrkou dopravních zařízení v areálu. Zimní sezona tak na Ještědu může začít, chybí pouze jediné - sníh. „Netrpělivě čekáme na trvalejší ochlazení, abychom mohli zasněžovat technickým sněhem,“ dodal Vacek. Pokud by se lyžařská sezona zahájila až po Vánocích, neznamenalo by to prý pro firmu žádné potíže. Horší už by bylo, pokud by se termín posunul až na začátek ledna. Provozovatel by tak přišel zhruba o patnáct procent ročních tržeb. Ještěd má přitom lyžařům letos co nabídnout. Firma investovala do modernizace areálu téměř tři sta milionů korun. Návštěvníci tu najdou hned tři lanovky, z toho dvě nové, čtyřsedačkové a pět nových vleků.

(MF Dnes - sol)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku