Dlouhým Stráním přiklepli sjezdovky

Obří lyžařský areál, který má vyrůst na svazích Dlouhých Strání v Jeseníkách, dostal zelenou. Ministerstvo životního prostředí po dlouhém projednávání oznámilo, že se stavbou na chráněném území souhlasí. Na Vánoce roku 2009 se tak lyžaři mohou těšit na nejdelší jesenické sjezdovky, kde je budou krom vleků vozit tři čtyřsedačkové a jedna šestisedačková lanovka. „Jsme rádi, že je to konečně za námi. Stanovisko životního prostředí je nejdůležitějším podkladem pro stavební povolení,“ sdělil Michal Kestl z olomoucké firmy K3 Sport, která areál postaví. Důležité podle Kestla bylo, že vláda poskytla výjimku na kácení lesa. „V chráněné oblasti bychom jinak mohli vykácet pětadvacet hektarů a je potřeba odlesnit plochu šestatřiceti hektarů,“ vysvětlil Kestl. Ministerstvo svůj souhlas udělilo se stovkami podmínek. Investor musí například přemístit z některých oblastí chráněné rostliny, které zde rostou, nebo odlovit chráněné ryby z části řeky zasažené stavbou a vypustit je jinam. Anebo také zajistit vždy na jaře a na podzim průchodnost pro migraci jelena evropského. „Víme, že místo je pro stavbu takového areálu ideální, ale leží na chráněném území. Proto je třeba postupovat co nejcitlivěji,“ uvedl šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jan Halfar. Přesto tak velký počet podmínek není u takovýchto staveb obvyklý. „Podmínek je spousta, ale žádná z nich není nesplnitelná,“ konstatoval Kestl.
Firma K3 Sport už při shánění všech potřebných povolení ztratila pět let. Obdivuji investora, že má tak nekonečnou trpělivost. Na západ od našich hranic by nikdo takovou trpělivost s úřady neměl,“ uvedl starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek. Právě v místní části Loučné, Koutech nad Desnou, bude spodní část areálu. Z vesnice bude po postavení nového areálu největší lyžařské centrum v Jeseníkách srovnatelné například se Špindlerovým Mlýnem v Krkonoších. Vždyť na katastru Loučné stojí známé centrum na Červenohorském sedle či nedávno dokončený moderní lyžařský areál Přemyslov. Nový areál na Dlouhých Stráních podle odborníků předčí krkonošská střediska i svými parametry. „V lokalitě Dlouhé Stráně jsou naprosto ideální podmínky. Skvěle položené severní svahy s velmi solidním převýšením. Takové středisko přinese prospěch celému regionu,“ pochvaloval si šéf Sdružení cestovního ruchu Jeseníky Zdeněk Zerzáň. Lyžařský boom v Loučné vyhnal ceny zdejších pozemků do rekordních výšek. Vždyť ještě před několika lety prodávala obec pozemky v Koutech za třicet korun za metr čtverečný, kdežto teď stojí tisíc korun. „A po potvrzeném schválení nového areálu ministerstvem životního prostředí půjdou ceny ještě nahoru,“ řekl Martínek.
Firma K3 Sport počítá, že stavební povolení dostane nejpozději na jaře a už na podzim začnou dřevaři kácet svahy pro sjezdovky. „Areál budeme stavět po etapách. První lanovku a dvě sjezdovky chceme otevřít už na Vánoce roku 2009,“ Michal Kestl z olomoucké firmy K3 Sport. V areálu postupně vyroste pět sjezdovek, z nichž nejdelší měří 2300 metrů a bude tím pádem nejdelší v Jeseníkách. Má převýšení 520 metrů. I další sjezdovky o délkách devět set až čtrnáct set metrů budou patřit k jesenické špičce. Moderní lanovky a vleky vyvezou na svahy během hodiny třináct tisíc lidí. Tři lanovky jsou čtyřsedačkové, na start nejdelší sjezdovky vyveze lyžaře dokonce šestisedačková lanovka. V areálu bude velká restaurace, několik budov s rychlým občerstvením a hotel. Hlavní parkoviště pod areálem v Koutech nad Desnou pojme téměř šest set aut a čtyřiadvacet autobusů. Lidem v Loučné nabídne nové středisko postupně desítky pracovních příležitostí. Jen na základní obsluhu celého areálu bude po jeho dokončení potřeba šestasedmdesát zaměstnanců. Celý areál přijde na šest set milionů korun. Firma K3 Sport chce významnou část získat formou dotace z evropských fondů a část formou úvěru.

(MF Dnes - Rostislav Hányš)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku