Krušné hory nabídnou turistům nové lanovky

Nová čtyřsedačková lanovka v lyžařském areálu na Neklidu poblíž Božího Daru začne sportovce vozit v zimě roku 2010. Lanová dráha ponese oficiální název Klement - Neklid. Nebude to ale zdaleka jediná lanovka, kterou provozovatelé skiareálů v Krušných horách do blízké budoucnosti plánují. „Nová čtyřsedačková lanová dráha bude dlouhá necelých tisíc metrů,“ řekli fuknkcionáři TJ Jáchymov, kteří lanovku plánují postavit. Její převýšení bude dvě stě třicet sedm metrů. Za hodinu bude schopna přepravit dva tisíce čtyři sta osob. „Povede souběžně se stávajícím vlekem na Neklidu. Začít stavět by se mělo příští rok v dubnu, konec je naplánovaný na březen roku 2010,“ dodali funkcionáři z Jáchymova. S jáchymovskou radnicí byla v kontaktu před loňskými komunálními volbami i společnost Snowhill. Ta chtěla v okolí Klínovce postavit nové vleky a kilometry nových sjezdových tratí. Nové vedení Jáchymova ale přestalo s lidmi ze Snowhillu komunikovat. Snowhill přitom má zaplatit 800 tisíc korun za poškození lesa na Ještědu v Libereckém kraji. Firma porušila zákon o ochraně přírody tím, že bez potřebných povolení loni od srpna do listopadu při stavbě vleku Pláně-Skalka a lanovky Skalka vykácela stromy na ploše 12 300 metrů čtverečních. Snowhill ale podle svého právního zástupce Josefa Pelecha pochybení odmítá. Velký lyžařský areál připravuje postavit na nedaleké Ryžovně vedení Božího Daru. „Vzniknou zde sjezdovky pro začátečníky a sáňkařský svah. Užijí si zde hlavně rodiny s dětmi, a to i ze zahraničí,“ řekl starosta Božího Daru Jan Horník.
Boží Dar plánuje postavit také snowboardový areál. „Zdaleka si v budoucnu nevystačíme s tím, že by lidé jezdili na lyžích z kopce dolů a pak zase nahoru,“ řekl starosta Božího Daru Jan Horník. „Mladá generace se soustřeďuje na snowboarding, skikros, skiakrobacii. K tomu by měl sloužit nový snowboardový areál,“ pokračoval starosta. Změny čekají i lyžařský areál na severní straně Klínovce. Ty zásadně zlepší komfort lyžařů a snowboardistů. Nová lanovka k nejvyššímu vrcholu Krušných hor, která se před časem rozjela, může být ve srovnání s dalšími plány jen dílčí změnou k lepšímu. „Do budoucna chceme nabídnout další, čtyřsedačkovou lanovku. Povede od spodní části Miniareálu až pod vrchol Klínovce, a to vlevo podél sjezdovky U Zabitýho. Přemostíme silnici do Loučné,“ upřesnil spolumajitel Skiareálu Klínovec Bohumil Kolman. V miniareálu pod silnicí do Loučné pak ještě přibude starší dvousedačková lanovka. Nový vlek se časem objeví i pod nástupem na kotvu u sjezdovky Přemostěná.
Vedení Horní Blatné pomáhá v určení priorit do budoucna studie nazvaná Strategie rozvoje regionu Hornoblatensko. „V létě je návštěvnost Horní Blatné díky rozsáhlé síti cyklostezek velká. Je ovšem nutné návštěvníkům hor vycházet stále vstříc i v zimních měsících. Proto počítáme s výstavbou sjezdové tratě. Provozovat by ji měl soukromník a na své by si zde přišli zejména malí lyžaři,“ uvedl starosta Horní Blatné Robert Petro. Rájem pro lyžaře, bobisty a sáňkaře se má stát hora Plešivec u Abertam. Kvůli rozvoji této části Krušných hor vzniklo Sdružení pro sportovní využití Plešivce. „Sjezdovky by měly vést z Plešivce do Abertam, Pstruží a Lípy,“ řekl starosta Abertam Zdeněk Lakatoš. Plešivec by se mohl přeměnit na turistické a sportovní centrum za čtyři až pět roků. Do té doby by měla jezdit na Plešivec třísedačková lanovka. Těšit se na moderní sedačkovou lanovku a sjezdovou trať mohou i sportovci na Bublavě a Stříbrné. Nová, nejmodernější čtyřsedačková lanovka, povede ze Stříbrné až na Bublavu. Zde by končila na Bleibergu. „Z vrchu Bleiberg budou sjíždět motokáry a nahoru je vytáhne také nová lanovka,“ řekl spolumajitel skiareálu Jiří Lhota.

(MF Dnes - Radek Duchoň)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku