Lázně sní o další lanovce

Pozemní lanovkou vedoucí na Tři kříže by se mohli vozit v blízké budoucnosti lidé v Karlových Varech. Lázeňské město by tam mělo další zajímavost nejenom regionální úrovně. Magistrát nechává v těchto dnech zpracovávat studii její obnovy. „Studie by měla být hotová v prvním čtvrtletí,“ upřesnil náměstek karlovarské primátorky Tomáš Hybner. „Následně by se pak měly vyjádřit politické kluby zastupitelstva a v případě, že nebudou zásadně proti, připravíme projekt, protože peníze na něj máme v rozpočtu,“ dodal.
Pak už prý je otázka rozhodnutí, kterého ze spoluinvestorů by magistrát vybral. „Studie bude řešit nejen vlastní lanovku, ale celý vrch. To znamená, co by bylo konkrétně nahoře u Tří křížů, co by bylo na okolních planinách a co by bylo se stezkami. Byl bych velmi rád, kdyby město připravilo projekt až do podoby vydání stavebního povolení. V tuto chvíli máme už tři zájemce, kteří by se na tom chtěli finančně spolupodílet. Mohl by to být první projekt, kdy se spojí veřejná správa a soukromý sektor,“ dodal Hybner.
Na přípravě studie mají podle Hybnera s projektanty spolupracovat další instituce. Ať již správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les nebo Klub za krásné Karlovarsko. Zatím není jasné, kolik by vlastně stavba lanovky stála. Podle předběžných odhadů se hovoří o částce od 250 milionů korun výše. Stavba lanovky na Tři kříže začala v roce 1913. Krize a první světová válka však projekt překazily. Přitom už bylo dokončeno prakticky celé betonové koryto pro lanovku dlouhé kolem půl kilometru a všechny stanice. Po roce 1945 se objevilo několik neúspěšných pokusů o dokončení.

(MF Dnes - duc)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku