Lanovka k Macoše stojí kvůli výměně ložiska

Ozval se podivný zvuk. A lanovka vozící v Moravském krasu turisty od vstupu do Punkevních jeskyní nahoru k vyhlídce do propasti Macocha a zpět se zastavila. Ovšem ne nečekaně, odstavili ji sami provozovatelé. Raději. Včera začala hlavní část oprav. „Z ničeho nic se minulou sobotu začal ozývat podivný zvuk z ložiska, tedy z obrovského kola, které odvíjí lano u horní stanice lanovky. Byl to první náznak, že by nemuselo vydržet celou sezonu,“ popsal náčelník lanovky Radek Hejč. Kdyby obsluha lanovku od neděle nezastavila, hrozilo, že se lano zasekne nečekaně, až ložisko skutečně doslouží. „Nedovolili jsme si riskovat, aby se to zaseklo v plné sezoně, navíc třeba ve chvíli, kdy by v kabinkách byli lidé,“ vysvětlil Hejč.
Technik, který přijel ložiska zkontrolovat, potvrdil, že je čas objednat nový díl. Lanovkáři na součástku čekali skoro týden, až včera se dočkali. Ložisko totiž do krasu putovalo přes 800 kilometrů, až z Rakouska od Bodamského jezera. Včera ho na lanovce začal vyměňovat speciálně přivezený jeřáb. „Celý týden jsme vše připravovali. Bylo potřeba proklestit cestu pro jeřáb, zbudovat speciální pódium, protože jen to obrovské kolo, takzvaný lanáč, váží pět tun, sundat jsme museli kabinky i lano,“ vypočítává Radek Hejč. Práci všem ztěžoval nepřístupný terén, i proto mnohdy nemohla pomoci technika. Například tři a půl tuny vážící lano přípravná četa odmotávala ze stožárů ručně. „Všechno je tady zdlouhavější a s ohledem na váhu součástí i hodně nebezpečné, navíc se pohybujeme v chráněné krajinné oblasti, takže je nutné vše detailně promyslet. Je to náročné na fyzičku i psychiku,“ popisuje Hejč.
Lanovka letos slaví čtrnáct let od zahájení provozu. Výměna ložiska je přitom první zásadní opravou od spuštění. Je ale náročnější, než obsluha lanovky původně očekávala. Ani po celodenním zápolení se ložisko vyměnit nepodařilo, práce proto budou pokračovat celý víkend, výměna by mohla být hotová zřejmě v pondělí. Neznamená to však, že by od pondělka závěsné kabinky mohly opět vozit cestující. „Poté bude nutné znovu vše nainstalovat, vrátit lano i kabinky. Jak to bude časově náročné, netuším. Odhaduji, že možná ve středu bychom mohli začít znovu jezdit,“ doufá náčelník lanovky.

(MF Dnes - Pavla Ducháčková)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku