Areál v Mostech chce lanovku

Velmi zajímavě působí projekt rozšíření lyžařského areálu v Mostech u Jablunkova. Tento areál s nadstandardně osvětlenou sjezdovkou, bobovou drahou, trampolínami, osvětlenými běžeckými trasami, hotelem s rozlehlou restaurací a lanovým centrem vznikl teprve před čtyřmi lety. Už dnes však patří k nejdynamičtěji se rozvíjejícím areálům v kraji a v republice. A provozovatelé ohlásili další rozšíření. O lanovku, další bobovou dráhu a další letní atrakce.  „Čtyřsedačková lanovka by měla končit na vrcholu Grůně nad Mosty, měla by být osm set padesát metrů dlouhá a její spodní stanice by měla být asi čtyři sta metrů nalevo od spodní stanice vleku,“ ukazuje projekt Alois Martynek z vedení společnosti Technické služby, v níž má dnes největší podíl autoservis Czudek.
Společnost hodlá z lyžařského areálu s bobovou drahou vytvořit jakýsi zábavní park s celoroční působností. „Už nyní prochází záměr vybudování lanovky posouzením vlivu na životní prostředí,“ říká Martynek a vysvětluje, že budování areálu je poměrně rychlé i proto, že oblast neleží v chráněném krajinném území Beskydy. „Pokud půjde vše reálně, počítáme s dokončením lanovky v roce 2009,“ říká Martynek. Její cenu odhadují provozovatelé až na sto padesát milionů korun s tím, že chtějí požádat Evropskou unii o dotaci.
Ve spodní části lanovky vznikne nádrž pro vodní děla s bufetem a klidovou zónou, která bude mimo zimní sezonu sloužit spíše jako odpočinkové místo na vodě. Už v současnosti projektanti německé firmy navrhují dráhu další bobové dráhy v areálu. Ta má vyrůst vedle levého okraje sjezdovky. „Dráha bude na rozdíl od té, která už přes dva roky funguje, přízemní, povede v jakémsi korytě a bude s délkou přes devět set metrů nejdelší v zemi,“ říká Alois Martynek s tím, že projektanti firmy použili v projektu dráhy poprvé v České republice spirálu, kterou vytvoří koryto v dolní části dráhy. „Takový prvek v dráze firma nabízí teprve od loňska,“ říká Martynek. Pořízení bobové dráhy by mělo stát společnost půl milionu eur, tedy asi sedmnáct až osmnáct milionů korun. „Na tuto dráhu si chceme vzít úvěr,“ říká Martynek. Už letos ovšem provozovatelé areálu chystají rozšíření letního provozu areálu.
V květnu by chtěli otevřít inovované lanové centrum, na jehož dvou drahách přibude celkem dvacet nových překážek. „Naše centrum je atraktivní už nyní, protože je v terénu a není na rovině. Chceme také, aby bylo toto centrum velmi variabilní a umožňovalo více kombinací lanových tras,“ ukazuje Martynek adrenalinovou atrakci proplétající se s bobovou drahou.

(MF Dnes - Petr Broulík)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku