Železná Ruda - hraje se o velikost domu

Majitelé pozemků na Špičáku dali radnici souhlas se stavbou lanovky. Teď chtějí „zvětšit“ svůj projekt. Přestože starosta železnorudské radnice otevřeně říká, že je proti zastavování volné krajiny bytovými domy, má jeden takový vzniknout na Špičáku. A hrozí, že bude opravdu rozměrný. Projekt je výsledkem tlaku dvou majitelů pozemků na vedení železnorudské radnice. Ti chtějí dům stavět a radnice od nich potřebuje souhlas, aby mohla vybudovat lanovku, jež zčásti přes jejich pozemky vede. Tak povolíme dům „Jestli chceme mít novou lanovku na Hofmanky, nic jiného vedení radnice nezbylo, než zanést bytový dům do územního plánu,“ říká starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. Zajedno s ním je i minulý starosta Rudy Jiří Vonásek, za jehož éry se územní plán měnil. „Jinak by se zablokoval projekt za zhruba půl miliardy na vybudování nového lyžařského areálu na Pancíři, většího než je současný areál na Špičáku. Vypracována je už finanční studie i předjednán úvěr od České spořitelny,“ vysvětluje Jiří Vonásek.
Zmínění majitelé pozemků se nechtějí spokojit s menším bytovým domem, se kterým souhlasí vedení radnice i národní park, ale chtějí vybudovat bytový dům velikosti zhruba hotelu Horizont. „To jsem jim nepovolil,“ konstatuje Šneberger, podle kterého, kdyby byla lanovka na Pancíř hotova zítra, tak bude pozdě. „Stávající lanovka je na hranici provozovatelnosti. Navíc není moderní a jestli sem chceme nalákat turisty, nové zařízení pro zimní i letní turisty je nezbytností,“ prohlašuje železnorudský starosta. Součástí areálu, při jehož budování sází radnice i na peníze z evropských fondů a od soukromých investorů, má být kabinková a sedačková lanovka, sjezdařská a bobová dráha i budovy pro další služby. Většina pozemků pod budoucím areálem patří Lesům ČR, menší část městu a soukromým majitelům. „Vedle Godlhofu byla v podstatě skládka, místo tedy nebylo z hlediska ochrany přírody cenné, takže jsme tam objekt schválili,“ vysvětluje Pavel Hubený ze Správy šumavského národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava.
Investor však podle slov Pavla Hubeného přišel s výrazně rozsáhlejším projektem. „Rovnou jsme jim řekli, že záměr zastavit úplně celou louku, je vyloučen,“ říká Pavel Hubený. Podle jeho sdělení si ochranáři představují stavbu, která bude vypadat „šumavsky“ a krajinu bude příjemně doplňovat. „Na obci je žádost o větší objekt, ale o tom musí rozhodnout zastupitelstvo,“ upozorňuje Pavel Hubený.

(MF Dnes - Jitka Šrámková)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku