Nové atrakce pro turisty bude mít od prázdnin i Pec pod Sněžkou

Návštěvníci Pece pod Sněžkou si dosud mohli napumpovat do žil víc adrenalinu nanejvýš při jízdě stařičkou lanovkou na Sněžku v silnějším větru. To se brzy změní. V centru střediska vyrůstá areál s nadzemní bobovou dráhou, obřími skluzavkami a lanovým centrem. „Relax Park je těsně před dokončením. Otevřít ho chceme na začátku prázdnin,“ uvedl pecký podnikatel Jiří Karlík, který areál za desítky milionů korun buduje. Bobová dráha vyrůstá na svahu nad parkovištěm Kaplička u hlavní přístupové trasy k dolní stanici lanovky na Sněžku.
Svah má mnohem větší převýšení, než je u bobových drah ve Špindlerově Mlýně a Harrachově, a proto bude pecká dráha využívat odlišnou technologii – vozíky nebudou jezdit volně v nerezovém korytu, nýbrž klouzat po vodicích trubkách, které v některých místech stoupají až osm metrů nad okolní terén. Jezdci budou na vozících připoutáni pásy a pákou budou regulovat rychlost, která v nejprudších místech vystoupí až nad čtyřicet kilometrů v hodině. Délka dráhy bude sedm set, převýšení devadesát metrů. „Převýšení bude podstatně větší než u ostatních krkonošských bobových drah. Naše bobovka připomíná spíš horskou dráhu ze zábavního parku. Bude to opravdový adrenalinový zážitek,“ tvrdí Karlík. Pevné ukotvení vozíků na vodicích trubkách není tak citlivé na nepřízeň počasí. „Bobovou dráhu včetně večerních jízd při umělém osvětlení chci provozovat celý rok, což použitá technologie bez problémů umožňuje. U klasické rekreační bobové dráhy s nerezovým korytem a volně jedoucími vozíky zimní provoz výrazně komplikuje větší množství sněhu nebo námraza,“ řekl podnikatel.
Novou bobovou dráhou nabídka peckého Relax Parku končit nebude. Za blízkou vodní nádrží už vyrůstá lanové centrum, které doplní i visuté lano nad údolím, jež budou zájemci zdolávat zavěšeni na kladce. Vedle dráhy se brzy objeví i obří skluzavky. „Budou až padesát metrů dlouhé a bude se v nich jezdit na speciálních polštářích. Je to suchá obdoba toboganů v akvaparcích. Na jedné skluzavce dokonce lidé poletí asi čtrnáct metrů volným pádem,“ popsal Karlík.

(MF Dnes - Ivan Truchlička)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku