S usazením stožárů v Přemyslově pomáhal také vrtulník

Sjezdovky v novém lyžařském areálu v osadě Přemyslov na Šumpersku jsou už hotovy. Technici nyní pracují na umělém zasněžování a rozvodech elektřiny. Dělníci dokončili s pomocí vrtulníku montáž stožárů lanovky. „Vše jde podle plánu. V říjnu chceme kolaudovat a v listopadu spustit areál pro lyžaře,“ řekl šéf investorské firmy Desná Jaroslav Podzimek. Přemyslovský areál bude nejmodernější na „šumperské“ straně Jeseníků. Montáž lanovkových stožárů je obtížná. Vrtulník vyletí nad sjezdovku a na vybetonované patky usadí lanovkový stožár nebo jeho část. To podle délky. „Vyžaduje to perfektní souhru obsluhy vrtulníku a montérů na zemi, protože stožáry nejsou přesně ve svislé poloze, ale pod úhlem deset až patnáct stupňů,“ vysvětlil šéf dodavatelské firmy Kers Petr Bohner.
Nejdelší sloupy pro přemyslovskou lanovku měří patnáct metrů, takže se musely montovat ze dvou částí. „Vrtulník by takovou zátěž neunesl. Patnáctimetrový sloup váží tři tuny,“ vysvětlil Bohner. Na sloup musí montéři opět s pomocí vrtulníku usadit speciální plošinu a vodicí kola pro ocelové lano. Kvůli jednomu sloupu musel vrtulník vzlétnout pětkrát. „To celkem nic není. Horší to bylo loni s betonováním patek pod jednotlivé sloupy. To bylo potřeba šestnáct až dvacet vzletů kvůli jedné patce,“ vzpomíná kapitán vrtulníku Lubomír Mick. Loni byli montéři specializující se na lanovky na roztrhání. Zato letos je to slabší. „V minulém roce jsme dělali jedenáct lanových drah po celé republice, protože všichni rychle čerpali dotace z Evropské unie. Byli jsme na hraně toho, co se dá ještě stíhat. Letos je Přemyslov zatím jediný,“ uvedl Bohner. Lyžaři se mohou těšit na kvalitní terény a dobré klimatické podmínky. Přemyslovský areál je sice položen níž než areál na nedalekém Červenohorském sedle, díky příznivému klimatu ale mívá často mnohem víc sněhu a také tam déle vydrží.
Na severních svazích budou dvě sjezdovky o převýšení 280 metrů. Osmisetmetrová sjezdovka je určena pro náročné lyžaře, druhá jedenáctisetmetrová bude pro ty méně zdatné. Čtyřsedačková lanovka vyveze nahoru 2400 lidí za hodinu. „Samozřejmě na zimu otevřeme i snowboardový areál, který je pro takové středisko nezbytný,“ podotkl Podzimek. Výstavba areálu přijde na 120 milionů, z toho téměř polovinu dostala společnost Desná jako dotaci od Evropské unie.  V dalších letech chce Desná postavit nedaleko dva penziony po padesáti lůžkách. „Na tuto etapu výstavby by měl přemyslovský areál už sám vydělávat,“ řekl Podzimek.

Stránku lanovky najdete zde

(MF Dnes)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku