Zachraňovali raněné z lanovky

Evakuaci zraněných osob ze sedačkové lanovky vrtulníkem nacvičují hasiči a vojáci specializované skupiny SAR ze základny v Bochoři u Přerova v Horní Bečvě na Vsetínsku. Cvičení začalo včera a pokračuje i dnes. Sjezdovka Rališka v Horní Bečvě je jedinou ve Zlínském kraji, která má sedačkovou lanovku. Ta je v provozu od ledna tohoto roku. „Do té doby jsme podobný zásah neměli kde nacvičovat,“ přiznal mluvčí Hasičského záchranného sboru Ivo Mitáček. Tématem cvičení je záchrana zraněných osob, které se nachází v lanovce, ke které je možný přístup pouze vrtulníkem. První nácvik proběhl na místě bez stromů. „Šlo o to vyzkoušet si místní podmínky a poté přejít do náročnějšího terénu,“ prohlásil jeden z kapitánů vrtulníku Petr Havala. Nácvik v blízkosti dvacetimetrových stromů přinesl řadu dramatických situací. Přiblížení vrtulníku k lanovce ztěžoval silný vítr. „Piloti prokázali opravdové mistrovství,“ uznal Mitáček.
Pro hasiče to byla novinka „Už jsme podobné věci trénovali, třeba na Pustevnách,“ uvedl další z kapitánů vrtulníku Vladimír Adamov. „Pilot musí viset s vrtulníkem na místě. Když uhne více, než je potřeba, může dojít k ohrožení lidí zavěšených na laně,“ upozornil na možné nebezpečí Havala. Pro hasiče byla evakuace zraněných z lanovky novinkou, i proto s některými situacemi nepočítali. „Stalo se nám, že se hasič zavěšený společně se zraněnou osobou na čtyřicetimetrovém laně odrazil od lanovky. Lano se rozkývalo pět metrů na každou stranu a tak došlo k nárazu do stromu. Právě kvůli získání těchto zkušeností se taková cvičení konají,“ řekl Havala. „I když je ve Zlínském kraji pouze jedna kabinová lanovka, musíme s případným zásahem na ní počítat. Nehodláme nic podcenit,“ ubezpečil Mitáček.
Zraněné osoby představovali hasiči, vojáci a také někteří novináři. „Zkoušeli jsme evakuaci více osob najednou,“ vysvětlil mluvčí hasičů. Členové armádní skupiny SAR se na evakuaci vrtulníkem specializují. Nasazovaní jsou do situací, ve kterých ostatní jednotky selhávají. „Používáme polský vrtulník Sokol, který se skvěle osvědčil,“ dodal Havala.

(MF Dnes - Zdeněk Dvořák)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku