Harrachov a Rokytnici propojí lanovka

Po dlouhých jednáních ochranáři z Krkonoš navrhli možnost, jak spojit lanovkou Rokytnici nad Jizerou a Harrachov. V západní části hor by tak vzniklo unikátní velké lyžařské středisko podobné těm v Alpách. „Navrhli jsme spojení lanovkou, které by začínalo kousek od vrcholu Čertovy hory směrem k horní stanici vleku na Studenově v Rokytnici,“ informoval mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný. Podle něj by tato trasa obešla vzácnou botanickou lokalitu na Janově skále a neuškodila přírodě. Vedle lanovky by vedly i dvě sjezdovky. „Mohly by být dlouhé dvanáct set až třináct set metrů. Jedna by byla lehká, tedy modrá, a druhá obtížnější červená,“ upřesnil místostarosta Harrachova a současně zástupce místního Sportovního areálu Jiří Krejčí. Dopravní zařízení pro sjezdaře má měřit asi kilometr.
Rokytnice již je před schválením nového územního plánu, kde je část spojení známých krkonošských turistických center navržená. „Do konce roku bychom rádi měli územní plán platný a odhlasovaný,“ zmínil starosta Rokytnice Petr Matyáš. Podle něj se sjezdaři ze Studenova budou moci dostat i do areálu Horní Domky na Lysé hoře, kde TJ Spartak provozuje dvě lanovky a několik vleků. „V územním plánu máme systém přejezdů, malých vleků a sjezdovek, díky nimž by se turisté dostali se Studenova do Horních Domků,“ popsal Matyáš cestu sjezdařů. Nejvýznamnější areály Harrachova a Rokytnice se tak spojí a vytvoří středisko, kde mohou lidé volně přejíždět z jedné obce do druhé. Ostatně první krok k tomu učinili již vloni, kdy ještě společně s podnikateli z Kořenova a Pasek nad Jizerou vydali skipasy platné ve všech jejich areálech. „Propojení Harrachova a Rokytnice lanovkou by mohlo přilákat do regionu více turistů. Navíc se rozptýlí po větší ploše, takže se zkrátí fronty, kopce budou volnější a lyžování díky tomu příjemnější,“ věří starosta v úspěch projektu.
Na rokytnické straně by musel Spartak prodloužit stávající vlek o asi dvě stě metrů, nebo jen nahradit delší lanovkou. Harrachovští se z druhé strany přiblíží k Janově skále také patrně lanovkou. „Zbude mezi nimi úsek dlouhý kolem stovky metrů, kteří sjezdaři přejedou a budou moci vyrazit na další kopce,“ upřesnil Krejčí. Úspěch nyní závisí hodně na Harrachově, který momentálně pracuje na konceptu územního plánu. „Jednáme o tom, ale proces schvalování je dlouhý a bude záviset na dohodě,“ vysvětlil Krejčí. Pokud vše vyjde podle představ, mohla by lanovka mezi městy stát do tří až šesti let.
Provozovatelé středisek původně doufali, že se s ochranáři dohodnou ještě na propojení lanovkami z Harrachova přes vrchy Ptačinec a Plešivec přímo na Lysou horu v Rokytnici. „To pro nás bylo nepřijatelné, proto jsme jednání na toto téma ukončili,“ zmínil mluvčí parku. Důvodů uvedl několik. Lanovky a sjezdovky by vedly první zónou parku. Navíc by se tu muselo hodně kácet. „Lesy jsme tu vysázeli s podporou nadace Face a součástí dohody bylo, že je sto let budeme chránit a nebudeme je těžit,“ vysvětlil Drahný, proč byl park proti vybudování sjezdovek v této lokalitě.

(MF Dnes - Kateřina Frouzová)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku