Víc sjezdovek? Park je proti

Ten záměr vypadá velkolepě a pro lyžaře ve Špindlerově Mlýně je přímo ideální. Umožňuje totiž kousek od pohodlně zaparkovaného auta nasednout do kabinové lanovky a pak celý den s lyžemi na nohách střídat sjezdové tratě na Medvědíně, Mísečkách či pod Pláněmi. Červenou novým lanovkám, vlekům a masivnímu rozšíření sjezdových tratí však dali správci Krkonošského národního parku. Ti nyní řekli, že nic takového podpořit nemohou. „Špindlerovský Skiareál a lyžaři budou zklamáni,“ komentoval stanovisko správy Krkonoškého národního parku Jiří Doubrava, který na špindlerovské radnici připravuje změny územního plánu. V prosinci loňského roku radnice ve Špindlerově Mlýně připravila změnu územního plánu, která počítala s podstatným rozšířením lyžařských možností. Změnu navrhla společnost Skiareál Špindlerův Mlýn, která by celou akci financovala. Základem lyžařské sítě by byl takzvaný skiterminál hned za Labskou přehradou u vjezdu do horského městečka. Jeho součástí by byly třípodlažní parkovací dům pro 500 aut, samoobslužná restaurace se 140 místy, další restaurace s obsluhou s 88 místy, veřejné toalety i jiné nezbytné služby, například úschovny, prodejny sportovních potřeb či skiservis.
Skiterminál by byl současně dolní stanicí dvou nových osmimístných kabinových lanovek. Jedna z nich by končila na Pláních, druhá na protějším Medvědíně. Z obou vrcholů by vedly nové sjezdovky. Při tomto řešení by nebyl problém lyžovat celý den v obou areálech, aniž by si lyžař sundal lyže z nohou. Dnes je možno z jednoho areálu do druhého přejet jen skibusem. Před výstavbou obřího areálu by však bylo nutno vykácet 56 hektarů lesa zejména v ochranné zóně národního parku, což je podle ochranářů i v Krkonoších velká plocha. „O tomto záměru jsme dostávali informace už dříve a vždy jsme se k němu vyjadřovali negativně. Když nám nyní radní návrh změny předložili, samozřejmě dostali také negativní odpověď. Jde o to, že záměr předpokládá opravdu velké kácení v oblasti, kde jsou cenné smíšené lesy. Tento zásah by následně ovlivnil i živočichy v dané oblasti. K negativnímu stanovisku nás vedly ryze ochranářské důvody,“ uvedl šéf oddělení ochrany přírody ze správy parku ve Vrchlabí Jan Vaněk.
Nesouhlas parku ještě neznamená, že radnice musí svůj záměr definitivně pohřbít. „Změnu v územním plánu kvůli našemu stanovisku schválit nemohou, ale mohou se proti našemu vyjádření odvolat k nadřízenému orgánu, jímž je ministerstvo životního prostředí,“ dodal Vaněk. To samozřejmě, i v případě kladného stanoviska ministerstva, chystanou stavbu oddálí. Špindlerův Mlýn sice připravuje nový územní plán, ale kvůli rychlejšímu postupu tento záměr řešil právě dílčí změnou současného územního plánu. „Pokud vím, Skiareál chtěl začít stavět už letos a v roce 2009 by se otevřela první část, v dalších letech by se pokračovalo,“ uvedl Voborník. Správa Krkonošského národního parku se už dříve k podobným záměrům stavěla odmítavě. Léta vedla spor s radnicí v Peci pod Sněžkou, která chtěla nahradit stařičkou lanovku na nejvyšší českou horu novým zařízením a plánovala vybudovat sjezdovku z Růžové hory. Dohady skončily kompromisem. Nová lanovka na vrchol Sněžky bude, ale jen v rozsahu současné přepravní kapacity a plánované sjezdovka se postaví jinde. „Nejlepší by bylo, kdyby se zpracovala nějaká studie, kolik lanovek a sjezdovek Krkonoše ještě unesou. Lidé nás srovnávají s Alpami, ale tam vzhledem k rozsahu pohoří lyžařské areály zabírají zlomky procenta z celkové plochy. U nás tvoří podstatně větší podíl,“ dodal šéf oddělení přírody. Protože starosta Špindlerova Mlýna je nyní v zahraničí, nikdo zatím nerozhodl, jak bude radnice dál postupovat.

(MF Dnes - Vladimír Bílek)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku