Lanovka na Zadově vozila pivní sudy

Na Zadově se včera poprvé rozjela nová čtyřsedačková lanovka. Místo lyžařů ale první den vozila 220 pivních sudů, aby provozovatelé prověřili zátěžové schopnosti. Lyžaře sveze nová lanovka už o Vánocích. Lanovka v areálu Kobyla na šumavském Zadově vyrostla za dvaapadesát milionů korun. Je schopna za hodinu přepravit dva tisíce lyžařů, za den tak na ní usedne šestnáct tisíc lidí. Je to největší investice za poslední roky do modernizace zimního střediska v kraji. Dělníkům, kteří lanovku na Zadově staví a nyní dokončují terénní úpravy, přivezl pivní sudy těsně před obědem včera kamion. Z něj je museli dostat vysokozdvižným nakladačem na svah na nástupiště lanovky a tam pak po šesti položit na polovinu sedaček, aby byly zcela zatížené všechny sedačky jedoucí vzhůru. To trvalo zhruba dvě hodiny, pak se lanovka rozjela.
„Musí splňovat předepsané parametry, dohlíží na to komisaři, kteří nám vystaví protokoly z výsledků zkoušek. Každý sud má třiašedesát kilogramů, takže zhruba třináct tun na lanovku naložíme,“ vysvětloval ředitel areálu Zdeněk Střeleček a sledoval z okna své kanceláře zatěžkávací zkoušky. Lanovka ujede za vteřinu 2,6 metru. Sedm set padesát metrů, které měří, tak vyjedou lyžaři ve výšce zhruba osmi až deseti metrů nad zemí za necelých pět minut. „Ubudou fronty, lyžaři si odpočinou při cestě nahorů. V létě pojede zhruba poloviční rychlostí zase pro pěší turisty,“ řekl šéf areálu Luděk Sáska, podle něhož může začít čtyřsedačková lanovka přepravovat lyžaře už příští středu, pokud bude sníh.
Lanovka, která je o zhruba čtyřicet metrů delší než původní talířový vlek sloužící na sjezdovce Kobyla bezmála třicet let, včera vydržela bez problémů veškeré zkoušky včetně zkoušek nouzových brzd. „Už se těším, až se poprvé svezu. Líbí se mi, že to má i pohyblivý koberec pro pohodlné nasedání do sedaček,“ hodnotil jeden z přihlížejících Petr Urban, který včera sledoval přepravu sudů na sedačkách. Čtyřsedačková lanovka a rozšíření sjezdovek o zhruba tři hektary se nepromítne výrazně do cen jízdného. Na Zadově zaplatí turisté za denní permanentku 450 korun, jednodenní jízdné pro dítě bude stát 320 korun. Stejné ceny platí i ve druhém velkém středisku v Kramolíně u Lipna.

(MF Dnes - Václav Janouš)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku