V Železné Rudě možná přibude další sedačková lanovka

Další sedačková lanovka možná vyroste ještě do konce desetiletí v západočeské části Šumavy. O výstavbě šest set metrů dlouhé dráhy uvažuje soukromá firma ARC-H Hradec Králové, která provozuje osvětlený a uměle zasněžovaný lyžařský areál nad nádražím v Železné Rudě. Zatím je hotová studie k posouzení vlivů této stavby na životní prostředí. Podle ní by měla čtyřsedadlová sedačka nahradit současný lyžařský vlek Tatrapoma. Kapacita by se měla zvýšit z 900 až na 2400 osob za hodinu, studie však počítá jen se zhruba padesátiprocentní vytížeností. Materiál nepředpokládá zvýšení počtu návštěvníků tamní sjezdovky, která patří mezi lehčí šumavské svahy, nová lanovka by jim však měla poskytovat větší komfort.
Spodní i horní stanice mají odpovídat současnému vleku - ten začíná nedaleko železničního nádraží a končí na hřebeni o sto metrů výše. Studie nevylučuje ani letní provoz lanovky. Investor zatím příliš sdílný nebyl. „Je to zatím hodně syrové. Jsme ve fázi příprav a chceme požádat o územní rozhodnutí,“ řekl Právu jednatel zmíněné firmy Ladislav Zísler. Starosta Železné Rudy Michal Šnebergr (ODS) by novou lanovku uvítal. „Každý podobný projekt je pro oblast přínosem. V tomto případě je navíc pozitivní to, že má dráha začínat u nádraží, od něhož by se turisté nebo lyžaři mohli pohodlně dostat na hřeben a pak pokračovat dál na Belveder nebo na Pancíř,“ uvedl starosta.
V této části Šumavy jsou zatím sedačkové lanovky jen dvě - moderní, která začala před několika lety jezdit na Špičák, a více než třicet let stará na vrchol Pancíře. Ta patří městu Železná Ruda, které ji chce zásadním způsobem inovovat. Jednosedačkovou dráhu by měla ve spodní části do mezistanice Hofmanky nahradit šestikabinková lanovka, v horním úseku se počítá s dvousedačkou. „Tento týden kvůli tomu chceme požádat o územní rozhodnutí,“ sdělil Šnebergr. Město dále zprovozní v areálu bobovou dráhu pro letní i zimní provoz a upraví sjezdovku pod Hofmankami. „Do konce roku bychom mohli získat stavební povolení a pak se pokusíme požádat o dotace,“ dodal starosta. Náklady by se měly pohybovat ve stovkách miliónů korun.

(Právo)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku