Na Špičáku chtějí novou rozhlednu i lanovku

Bez větších novinek se letos musí obejít lyžaři, kteří přijíždějí na Šumavu. Minulá, na sníh mimořádně skoupá sezona, totiž pokladnám správců areálů zasadila krutou ránu. Přesto se někde k investicím odhodlali - v Kašperských Horách vylepšili místní plochu pro snowboardisty. Jinde díky letošní dobré zimě už alespoň spřádají plány na další sezony. V Kašperských Horách o víkendu otevřeli další část snowparku, který vyprojektoval reprezentant ve snowboardingu Martin Černík. „Areál jsme zvětšili a přidali nové překážky,“ říká Helena Čeřovská ze společnosti Snowhill, která zdejší areál provozuje. Na Špičáku chtějí postavit novou lanovku, na jeho vrcholu rozhlednu a také vylepšit parkování. Areál se nachází v ochranné zóně Národního parku Šumava, proto zde musí všechny změny schválit ministerští úředníci. „V tomto roce nás čeká hlavně papírová vojna,“ prohlašuje správce areálu Josef Treml.
Jako nejvíce reálná stavba pro příští rok se podle Josefa Tremla jeví rozhledna na vrcholu Špičáku. Věž bude přístupná jen v létě a postavená bude hned vedle výstupu z lanovky. „Lidi zde budou mít nádherný rozhled do celého vnitrozemí,“ konstatuje Treml. Největším problémem celého komplexu je parkování. Většina lyžařů nechává auto na parkovišti Kaskády, které však bývá často plné. „Uvažujeme o tom, že Kaskády rozšíříme,“ prohlašuje Treml.
Hitem by měla být nová lanovka. Ta má začínat na Kaskádách a končit až pod vrcholem. „Uvažujeme o tom, že lidi projdou pod železniční tratí u Kaskád a odtud je lanovka vyveze až do dvou třetin sjezdovky. Bude to primární přibližovací systém,“ sděluje Josef Treml. Stavba však závisí na odborných posudcích. „Určitě je to reálné, ale nebude to letos. Musíme mít spoustu povolení. Příští rok to bude jasnější. Míček teď není na naší straně,“ dodává Josef Treml. Náklady na výstavbu lanovky by měly činit 50 milionů korun. Na Špičáku plánují rovněž novou multifunkční budovu. „Budou zde nové pokladny, kiosek, čtyřicet míst k ubytování, lyžařský servis a informační centrum,“ říká správce areálu. Na místě, kde dnes stojí chata Blaženka, by majitelé rádi viděli velkokapacitní jídelnu pro 120 strávníků. Lyžaři si vezmou tác a potom už si budou ukazovat na jednotlivá jídla v nabídce, jako je to v Alpách. I v tomto případě musí projekt schválit úředníci z ministerstva životního prostředí.

(MF DNES - Pavel Pechoušek)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku