Otevřeli. Místo lyžařů vozí turisty

Lyžaři v Jeseníkách se dočkali. I když - jak se to vezme. Včera dostali opožděný dárek. Zlaté Hory otevřely nový lyžařský areál. Na lyžování to ale nebylo, chyběl totiž sníh. Středisko Bohemaland ve Zlatých Horách se pyšní několika „nej“. Má nejmodernější lanovku a nejmodernější zasněžovací systém v Jeseníkách. „Chtěli jsme otvírat na sněhu, ale počasí bylo proti. Doufám, že to není špatné znamení do budoucna,“ sdělil starosta Zlatých Hor Milan Rác. Uvedl, že poprvé se s využitím svahů hory Příčná nad Zlatými Horami pro sjezdovky uvažovalo už v osmdesátých letech. Teprve v polovině loňského roku mohli Zlatohorští začít se stavbou. Areál se podařilo zkolaudovat osmadvacátého února. „Bohužel první lyžaři se už tuto zimu nesvezou. Budou muset počkat až na tu příští,“ uvedl ředitel areálu Jiří Pavlík.
Lanovku si přišel vyzkoušet také Piotr Kowalski z polské Nysy, který je s dětmi a manželkou v Jeseníkách na zimní dovolené. Rodina ale lyžuje na Červenohorském sedle. „Já už několik měsíců na internetu sleduji, jak se středisko dokončuje. Když jsme se dozvěděli, že se ve Zlatých Horách otvírá, tak jsme si sem udělali výlet. Ta lanovka je skvělá. Škoda že jsme si to tady nemohli vyzkoušet. Příští zimu už budeme jezdit sem,“ říká Kowalski přesvědčivě. Právě strategická poloha areálu nedaleko polských hranic napovídá, odkud bude nejvíc lyžařů. „Čekáme, že až sedmdesát procent návštěvníků budou Poláci,“ sdělil ředitel lyžařského areálu Jiří Pavlík. Ten je majitelem navazujícího rekreačního centra Bohema, které návštěvníci využívali především v letní sezoně. Teď stovky lůžek dobře uplatní i v zimě. „Vybudování zimního střediska je dobrá cesta, jak zajistit celoroční využívání už hotových kapacit,“ řekl Pavlík a představil i další plány. „Už letos postavíme navazující lanovku až na vrchol hory Příčné. Připravujeme výstavbu dalších sportovišť a atrakcí. Chceme zde postavit aquapark, bowling a letní bobovou dráhu dlouhou tři kilometry.“
Navazující lanovka vyveze lyžaře dalších 1200 metrů až na vrchol hory Příčná do výšky 974 metrů nad mořem. Spojením obou částí vznikne druhá nejdelší sjezdovka v Jeseníkách dlouhá 2,4 kilometru. Zatím vybudovaná lanovka poslouží poprvé až mimozimním turistům, kteří se vydají na pěší túry nebo horská kola. Lanovka přepraví i kola. První etapa výstavby zimního areálu Bohemaland si vyžádala náklady ve výši 126 milionů, z toho 50 milionů poskytla Evropská unie a 15 milionů ministerstvo pro místní rozvoj. Zbývající část dodal soukromý investor, majitel střediska Bohema.

(MF Dnes - Rostislav Hányš)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku