Zlaté Hory otevírají svůj areál

Zlaté Hory - Nejmodernější lyžařský areál střední Moravy ve Zlatých Horách přece jen otestují lyžaři. Přitom byly zdejší sjezdovky téměř celou zimu bez sněhu a holé svahy byly i začátkem března, kdy byl nový areál Bohemaland slavnostně otevřen. Po úterní sněhové nadílce je vše jinak. Napadlo čtyřicet centimetrů sněhu a svahy se změnily k nepoznání. „Už jsme byli smířeni, že v této zimní sezoně areál neotestujeme. Teď nám nahrálo počasí. Sníh jsme urolbovali a ve čtvrtek v poledne zahajujeme. Doufám, že sníh vydrží aspoň do neděle. Potom už se má zase oteplit,“ řekl šéf areálu Jiří Pavlík. Pro lyžaře má ještě jednu dobrou zprávu. První lyžování bude zdarma. Na ostrý test čekají všichni zaměstnanci areálu s napětím. „Je to pro nás velmi důležité. Mohou se totiž ukázat některé nedostatky, na které se jinak než při provozu nemůže přijít. Jsem rád, že to nemusíme absolvovat až na začátku příští zimní sezony,“ řekl Pavlík.
Počasí likvidovalo každou snahu zdejší sjezdovky otevřít. Nebyl totiž sníh. Nic nebyla platná ani nejmodernější zasněžovací technika v Jeseníkách, protože na zimu nezvykle vysoká teoplota neumožňovala sníh vyrobit. „My jsme byli už několikrát připraveni. Bohužel počasí bylo proti,“ sdělil Pavlík. Otevření ve zkušebním provozu avizoval už před koncem loňského roku reklamní billboardovou kampaní. Stavba areálu byla zahájena teprve v červenci loňského roku. Na otevření areálu spoléhali především Poláci. Bohemaland totiž leží blízko polských hranic a provozovatelé odhadují, že zhruba osmdesát procent lyžařů budou právě návštěvníci z Polska.
Bohemaland je největší investicí do lyžování na střední Moravě za desítky let. Zatím je postavena pouze první část v hodnotě 126 milionů korun. Sjezdovka je dlouhá 1200 a široká sedmdesát metrů. Čtyřsedačková lanovka vyveze během hodiny 2400 lidí. Už letos bude výstavba dál pokračovat stavbou navazující lanovky na vrchol hory Příčná. Zlatohorští plánují i výstavbu horské dráhy.

(MF Dnes - Rostislav Hányš)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku