Přijdou o miliony na lyžování?

Zlaté Hory a tamní moderní lyžařské středisko Bohemaland na hoře Příčná v Jeseníkách mají problém. Stavbu areálu a dění kolem ní nyní zkoumá policie, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a také úředníci z ministerstva pro místní rozvoj. Právě ti narazili při kontrole dokumentací areálu na nesrovnalosti. Ty by mohly Zlaté Hory připravit o pětašedesátimilionovou dotaci na dostavěnou první část jednoho ze dvou nejmodernějších lyžařských středisek Bohemaland. Pro čtyřtisícovou obec s ročním rozpočtem devadesát milionů korun by odmítnutí dotace znamenalo velké potíže a zadlužení na několik let.
Navíc by to ohrozilo i dokončení celého areálu. Město totiž právě žádá o další dotaci na pokračování sjezdovky a lanovky až na vrchol hory Příčná. „Z kontroly všech předložených dokumentů vyplynulo podezření, že vše neproběhlo v souladu s obecně závaznými předpisy. Případ teď šetří i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a policie,“ sdělila Taťána Kaňová z tiskového odboru Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Přes ministerstvo protékají dotační peníze z Evropské unie a jeho úředníci kontrolují splnění všech podmínek. Podle Kaňové jsou regule Evropské unie pro přidělení a proplacení dotace velmi přísné. „V případě jejich nedodržení nemůže ministerstvo pro místní rozvoj dotaci vyplatit,“ upozornila Kaňová. Ministerští úředníci navíc dokonce vedení Zlatých Hor doporučili, aby ukončilo smlouvu se současným nájemcem areálu a vyhlásilo nové výběrové řízení. Kaňová ale nepotvrdila, že výběr nájemce byl v rozporu se zákonem a dalšími předpisy. „V této chvíli není možné uvést bližší podrobnosti. Probíhá další šetření,“ řekla Kaňová. Starosta Zlatých Hor Milan Rác podezření z nestandardních postupů odmítá.
„Výstavba i výběrové řízení na nájemce lyžařského střediska se uskutečnily standardní cestou. Nevidím důvod, proč dělat nový konkurs na provozovatele areálu,“ řekl Rác. To, že by Zlaté Hory už přiklepnutou pětašedesátimilionovou dotaci neměly dostat, si starosta neumí představit.
„Máme roční rozpočet devadesát milionů korun. Nepřidělení dotace by znamenalo výrazné omezení všech investic nebo oprav ve městě na řadu let, protože bychom ty peníze museli splácet,“ sdělil Milan Rác. Provozovatel areálu Jiří Pavlík si za svou nabídkou ve výběrovém řízení stojí. „Nevím, o co úředníkům ministerstva pro místní rozvoj jde. Já jsem šel do výběrového řízení a uspěl. Nechápu, co v tom kdo vidí špatného,“ řekl Pavlík. Přesto je připraven od smlouvy na provozování areálu odstoupit. „Pokud by s tím město mělo mít problémy, odstoupím a přihlásím se do opakovaného výběrového řízení. Pořád ale věřím, že se všechno vysvětlí a nebude to potřeba,“ podotkl Pavlík.
Majitelé a provozovatelé tradičních jesenických středisek už dlouho kritizují, že dotace do areálu ve Zlatých Horách jsou vyhozené peníze, protože podle nich nemá odpovídající parametry. Unie podle nich měla investovat do modernizací už existujících areálů. Ty však na dotace nedosáhly. „Jenom kroutím hlavou nad tím, co se kolem Zlatých Hor děje. Tohle do celkového obrázku dobře zapadá,“ řekl například šéf areálu na Červenohorském sedle Jiří Hanák.
Pokud úřady nebo policie pochybení potvrdí, není ohrožena pouze dotace, ale rovněž dokončení celého areálu. Město totiž žádá o další dotaci na pokračování sjezdovky a lanovky až na vrchol hory Příčná. Bez jejího dokončení areál ztrácí na významu, protože polovina „spodní“ sjezdovky je jen dojezdem k dolní stanici lanovky. Nedodržení podmínek při stavbě první etapy areálu může město už předem diskvalifikovat při žádosti o dotaci na pokračování stavby.

(MF Dnes - Rostislav Hányš)

Zpět na zprávy a články

Zpět na úvodní stránku