Já bych ty vonrollky taky nejraději viděl ještě jezdit, ale je na 99,999...% jasné, že tomu už tak nikdy nebude.
Mám ten pocit, že vonrollka ve Vrátné přestala jezdit, protože "přišla o papíry" (jsem myslím někdy četl na lanovky.sk). A asi ze stejného důvodu přestaly jezdit horní úseky lanovek na Chopok. Proč přišly o ty papíry nemám tušení.
Co se týče toho jestli vr-ky vyhovují souč. normám, případně jak by se musely upravit aby vyhovovaly, nevím. (A navíc normy samy o sobě beztak nejsou jediné předpisy /ať už závazné či nezávazné/.) Tak obšírně se tím nehodlám zabývat. Jen mi přišlo na mysl, že se říká "Když se chce, tak to jde ...".
Co se týče Tvého dotazu ohledně norem částečně odpovím tady:
Velká část norem pro lanovky mají třídu ČSN 27 30xx (nákladní 27 32xx ap.)
Podívat se jaké normy jsou (platné i neplatné) je možno se podívat :
http://csnonline.unmz.cz/vyhledavani.aspxNapř. vyplnit třídu: 27 skupinu: 30 pořadí: nechat prázdné, přepínačem dole vybrat jestli chcu najít platné, neplatné či oboje a tlačítko Vyhledej normy.
Lze tam u jednotlivých norem zobrazit zkrácený HTML náhled, kde jsou ale jen obsah, a úvodní záležitosti jako úvod, seznam cit. norem atd.
Pro prohlížení norem, žel musí být přihlášení (placené
).
Lóka píše:
(přesvědčit k takovému kroku "zpět časem" nějakého investora je asi nereálné, nicméně bylo by to krásné a myslím si, že jako čistě turistická LD by byla i mnohem lepší a pohodlnější, než třeba fixní 4-ka...)
Určitě jsou takové lanovky atraktivnější. Navíc si myslím, že ten úsek Luková-Chopok chybí více v letní sezoně než v zimní (jakýsi vlek tam aspoň mají). Centrem Jasné vždy byly spíše Tri domky a okolí než Zahrádky, už jen proto že tam je mnohem více ubytovacích zařízení.
V létě vždycky jezdily vonrollky Koliesko-Luková-Chopok. Zatím co pomy Zahrádky-Rovná hoľa-Konský stály. A teď. Co jsem sledoval posezonní letní fahrplany tak jezdily jenom Zahrádky.